Obrazovni sustav Jana Amosa Komenskog i njegove implikacije u suvremenoj didaktici

NazivObrazovni sustav Jana Amosa Komenskog i njegove implikacije u suvremenoj didaktici
Vrsta publikacijeJournal Article
Godina izdanja2014
AutoriLukaš, M., & Munjiza E.
ČasopisŽivot i škola
Godište60
Broj1
Početna stranica32
Označavanje stranica32-42
Datum objavljivanja6/2014
Vrsta radaIzvorni znanstveni članak
ISSN0044-4855
Other NumbersUDK 37
Ključne riječiJ. A. Komensky, koopernikanski obrat, školski sustav, suvremenost, teorijska didaktika
Abstract

U ovom radu autori istražuju spoznaje Jana Amosa Komenskog i njihove implikacije na području teorijske didaktike uočavajući njihovu neprolaznost i postojanje u suvremenoj didaktici. Autore su posebice zanimale znanstvene spoznaje uobličene i osustavljene u predmetno-satnom školskom sustavu koji je predlagao J. A. Komensky i koje danas imaju svoju aktivnu primjenu u svakodnevnoj školskoj praksi. 
Unutar analiziranih ideja J. A. Komenskog cilj i zadaća ovoga rada bili su pedagoškoj javnosti prikazati originalnost, ali i neprolaznost određenih didaktičkih fenomena koji se nalaze u začetcima didaktike od prije 365 godina kao i potvrditi njihovu suvremenost i aktualnost na znanstvenoj razini. 
Uz iznesene rezultate analitičkog pristupa tekstovima obrazloženo je i načelo sklada misli, riječi i djela, kao i didaktičkih pravila i zornost nastave kojom se stječu trajna za život potrebna znanja. Opredjeljenje Komenskog za pansofijski pristup u poučavanju svih o svemu pokazuje dugovječnost ove implikacije kao načela rada u budućem životu škole. Iako je proistekao iz crkvenoga obrazovnog i kulturološkog miljea, u poglavlju su prikazani i njegovi vizionarski pogledi na život i svijet lišeni crkvenih dogma. On želi mijenjati postojeće ma koliko ono bilo dobro. U svom humanističkom duhu potiče i druge na razmišljanje, kreativnost i stvaralaštvo kao i potrebu uvođenja promjena, reformiranje i mijenjanje, a ne mirenje s postojećim.
Zaključci ovoga rada imaju implikaciju da podsjete i ukažu mlađim generacijama na zasluge utemeljitelja didaktike Jana Amosa Komenskog i njegov teorijski rad na osustavljivanju do tada postojećih didaktičkih spoznaja, ali i uvođenju svojih originalnih humanističkih ideja u pedagogiju, čime on zaslužuje mjesto pedagoškog klasika u svjetskoj povijesti pedagogije. Iako pripada češkom narodu, svojim učenjem zadužio je cjelokupno čovječanstvo koje već više od tristo godina ne pronalazi originalnije ideje od njegovih kojima bi izmijenilo dosadašnje lice škole. To je podsjetnik da se poviješću mora koristiti kao temeljnim istraživalačkim polazištem i u njoj pronalaziti poticaj za otkrivanje novih do sada nepoznatih iskustava.

URLhttp://hrcak.srce.hr/file/185051
Oznaka recenzijeRefereed