Mogućnosti evaluacije visokoškolske nastave

NazivMogućnosti evaluacije visokoškolske nastave
Vrsta publikacijeJournal Article
Godina izdanja2014
AutoriBognar, B., & Bungić M.
ČasopisŽivot i škola
Godište60
Broj1
Početna stranica139
Označavanje stranica139-158
Datum objavljivanja06/2014
Vrsta radaIzvorni znanstveni članak
ISSN0044-4855
Other NumbersUDK 37
Ključne riječiakcijsko istraživanje, četvrta generacija evaluacije, evaluacija, kritičko prijateljstvo, visokoškolska nastava
Abstract

Ovo akcijsko istraživanje ostvareno je u okviru nastave kolegija Metodika odgoja tijekom jednoga semestra. Namjera nam je bila unaprijediti evaluaciju visokoškolske nastave. Kako bi to ostvarili koristili smo se različitim oblicima sumativne i formativne evaluacije, a poseban naglasak postavili smo na kritičko prijateljstvo između studenta i profesora (suautora ovog rada). Za ostvarivanje kritičkoga prijateljstva koristili smo se videozapisima nastave. 
Na kraju nastave studentima su bili ponuđeni različiti anketni upitnici i evaluacijski listići, a proveli smo i otvoreni standardizirani intervju sa skupinom studenata te radionicu koja je bila posvećena evaluaciji visokoškolske nastave. 
Naše istraživanje pokazalo je kako studenti kao subjekti nastavnoga procesa mogu aktivno sudjelovati u ostvarivanju evaluacije, a njihova zapažanja i prijedlozi mogu potaknuti nastavnika na unaprjeđenje svih etapa nastavnoga procesa, pa tako i evaluacije. Smatramo kako je evaluaciju u visokoškolskoj nastavi moguće unaprijediti edukacijom profesora i studenata o njezinoj važnosti za kvalitetu nastavnoga procesa, upoznavanjem s različitim mogućnostima uključivanja studenata u taj proces, što je ostvareno na jednom od stručnih skupova koji je održan za nastavnike na Filozofskom fakultetu u Osijeku.

URLhttp://hrcak.srce.hr/file/185075
Oznaka recenzijeRefereed