Ostvarivanje dijaloške nastave putem kritičkog prijateljstva sa studentima

NazivOstvarivanje dijaloške nastave putem kritičkog prijateljstva sa studentima
Vrsta publikacijeJournal Article
Godina izdanja2014
AutoriMeštrić, K. Bilić, Đirić T., & Ivančić B.
ČasopisŽivot i škola
Godište60
Broj1
Početna stranica160
Označavanje stranica160-174
Datum objavljivanja06/2014
Vrsta radaIzvorni znanstveni članak
ISSN0044-4855
Other NumbersUDK 37
Ključne riječidijaloška nastava, monološka nastava, refleksivna praksa, student kao kritički prijatelj
Abstract

Rad ukazuje na mogućnosti ostvarivanja nastave kao dubinski dijaloške prakse putem kritičkog prijateljstva sa studentima.
Na početku istraživačkog procesa pitali smo se kako uz pomoć dijaloga možemo poboljšati cjelokupnu nastavnu komunikaciju, te koje su moguće smjernice za poboljšanje nastavne komunikacije putem dijaloga sa studentima kao kritičkim prijateljima. 
Naime, većina nastavne komunikacije se odvija kroz neku vrstu dijaloga, ali svrha takvih dijaloga može se bitno razlikovati. Ako govorimo o monološkoj svrsi, onda ona često nalikuje na „recitaciju“, a radi se o iskazima u kojima nastavnik unaprijed ima točno određen jedan odgovor u glavi. Poglavlje je iti usmjereno na dijaloge s dijaloškom svrhom, tzv. dubinske dijaloge koji u kojima se na dijalog gleda kao na pedagoški odnos kojeg čini neprestano diskursno uključivanje sudionika, utemeljeno na odnosu recipročnosti i refleksivnosti.
Plan je ostvariti kritičko prijateljstvo sa studentima, na način da se znatno aktivira njihova uloga u refleksiji o cijelom nastavnom procesu (studenti svojim kritičkim komentarima dijaloški oblikuju nastavu te aktivno sudjeluju u istraživanju). Metodologija preuzima određene elemente akcijskih istraživanja – djelovanje i stalnu refleksiju koja uključuje povremeno vođenje istraživačkog dnevnika, te ključno u ovom istraživanju - stalne komentare kritičkih prijatelja. 
Želja nam je bila prikazati rad u kojem je naglasak na samim studentima, ukazati na prednosti takve nastavke, pokazati što ona znači samim studentima - koliko se njihova uloga može trasnformirati iz pasivne u aktivnu, tj. iz uloge konzumenta nastave u ulogu aktivnog subjekta u cjelokupnom nastavnom procesu

URLhttp://hrcak.srce.hr/file/185078
Oznaka recenzijeRefereed